21 siječnja, 2007

PATSY CLINE: I sing just like I hurt inside

Prije 43 godine, 05. ožujka 1963., poginula je Patsy Cline. U vrijeme kad je nastradala u zrakoplovnoj nesreći u Dyersburgu, Tennesse bila je je jedna od najvećih zvijezda američke glazbene scene.

Rođena kao Virginia Patterson Hensley u dolini Shenandoah 1932. godine, od malena je nastupala u honky-tonk barovima, crkvama i uličnim pozornicama. God. 1957. prijavila se na 'Arthur Godfrey Talent Shout Show' i otpjevala Walkin' After Midnight, pjesmu koja je postala njezina signature song i koja ju je lansirala u country orbitu. Ipak, nakon toga rezultati su bili slabi. Snimala je pjesmu za pjesmom, ali nije pronalazila put do publike. Kad je njezin ugovor s izdavačkom kućom Decca već bio pri kraju producent Owen Bradley dao joj je pjesmu I fall to pieces koju je prije toga bezuspješno pokušavao prodati mnogim drugim country pjevačima. Pjesma je postala veliki hit i potpuno je promijenila njezin image. Te večeri u studenom 1960. u Bradleyevom studiju u Nashvilleu nova Patsy Cline je rođena. Dotadašnje cowgirl haljine i oštar honky-tonk stil zamijenila je večernjim haljinama i sofisticiranim i dirljivim vokalnim izvedbama koje su postale njen zaštitni znak. Rijetke su pjevačice iskazivale toliko iskrene čežnje i boli u svom glasu kao što je to mogla Patsy. Poznato je da je često plakala dok bi pjevala. Kad su je jednom prilikom upitali o tome, odgovorila je: 'I sing just as I hurt inside'.

Slijedili su hitovi poput Crazy (koju je snimila protiv svoje volje, a koju je napisao tada neafirmirani mladi tekstopisac i glazbenik Willie Nelson), She's got you, So wrong, Sweet dreams, Leavin' on your mind... Ukupno je snimila desetak Pop and Coutnry top 10 hitova, što bi bilo dovoljno tek za fusnotu u enciklopediji moderne glazbe, ali način na koji je izvodila svoje pjesme iz korijena je promijenio country.

God. 1992. pjesma Crazy uvrštena je u Grammy Hall of fame, a isto to se dogodilo s I fall to pieces devet godina kasnije. Posthumna kompilacija Patsy Cline's Greatest Hits do kraja 2005. prodana je u preko 10 milijuna primjeraka.

Poginula je na putu prema Grand Ole Opryju, hramu američke country glazbe u kojem je redovito nastupala dvije od tri subote mjesečno. U avionu koji se srušio za vrijeme oluje poginuli su Patsy, Hawkshaw Hawkins, i Cowboy Copas, ostavljajući za sobom pitanje 'što je sve moglo biti'.

Ono što znamo je da je u razdoblju od nekoliko godina Patsy Cline snimila niz izvanrednih pjesama koje su, iako snimljene za američko country tržište '60 postale bezvremenska remek-djela koja prkose vremenu i kategorizaciji.



A fan's tribute
Homepage
Patsified

Nema komentara: