21 siječnja, 2007

PAKAO ISKRENUTE STVARNOSTI

Ljudsko tijelo je čudan stroj. Sastavljeno od milijun dijelova, u neprekidnoj upotrebi više od 70 godina, a za njega ne dobijemo nikakvu garanciju od proizvođača niti precizna uputstva o upotrebi. Ponekad se iz čista mira počne kvariti. Na primjer, gušterača odluči prestati proizvoditi inzulin i osoba postane doživotni dijabetičar unatoč zdravoj prehrani i bavljenju sportom. Ili se jednoga dana naš kardiovaskularni sustav 'zbrejka' kao stara 486-ica. Dakako, postoje serviseri u obliku doktora koji nas pokrpaju, elektrošokiraju i ispikaju kako bi mogli nastaviti trošiti svoje organe. Ali što kad se kvar desi 'u glavi'?

Shizofrenija je teška duševna bolest koja zahvaća oko 1% svjetske populacije, a najčešće se javlja između 16. i 30. godine. Dodatnih 3% populacije ima shizotipni poremećaj ličnosti. Može se reći da je to jedan od 'najuobičajenijih' poremećaja čovječanstva. Od shizofrenije su bolovali pisac Jack Kerouac, nobelovac John Nash, naš znanstvenik Ruđer Bošković i mnogi drugi.

Ne zna se točno što uzrokuje shizofreniju. Neka istraživanja upućuju na poremećaj neuronskih veza između moždanih režnjeva i propadanje
moždanih stanica. Snimanje glave jednog američkog tinejdžera oboljelog od shizofrenije pokazalo je da je mozak zahvatio val oštećenja tkiva koji je uspoređen sa šumskim požarom. Bolest ponekad toliko opustoši ličnost da se doista čini da je osoba zahvaćena velikim unutrašnjim šumskim požarom iza kojeg ostane samo vanjska ljuštura. Zato se shizofrenija još naziva i rak duše.

Simptomi koji pokazuje shizofreni bolesnik su brojni i osebujni, kao što pokazuje iskaz jednog shizofrenog bolesnika: «Shizofren vidi drvo, osjeća kako je umrla njegova majka, smije se, a pri tomu kaže da je ljut.» Bolesnik može imati nelogične i čudne ideje kojih se uvjeravanjem i predočavanjem činjenica ne može riješiti, već se počinje ponašati u skladu s njima. Tu je i poremećaj doživljavanja samog sebe, osoba gubi osjećaj vlastitosti svojih želja, emocionalnih stanja i postupaka. Čini joj se da joj netko oduzima ili nameće misli. Osobi se čini da se mijenja, da to više nije ona jer sama sebi izgleda nekako čudno. To može ići toliko daleko da bolesnik na kraju počinje sumnjati u vlastito postojanje. Smanjenje poriva za samoodržanjem očituje se u prestanku uzimanja hrane ili uzimanju minimalnih količina. Osoba se ne brine o sebi, izgleda zapušteno, obrambene i zaštitne reakcije su smanjene što može dovesti do stradavanja. Vremenom se razvija sve veća sklonost ka samoubojstvu, s tim da shizofreni bolesnici često sebi oduzimaju život na najbrutalniji način ili se unakaze.

Ovisno o prevladavajućim simptomima razlikujemo različite tipove shizofrenije...

Nema komentara: