27 studenoga, 2007

KONAČNO RJEŠENJE

"Što se ta mala Židovka tu još klati po Zagrebu?!"

Lea Deutsch
(1927 - 1943) zagrebačka je glumačka zvijezda, uspješno i temeljito zaboravljena od kazališne publike i kulturnog miljea Hrvatske. Imala je samo pet godina kad je prvi put nastupila na pozornici Narodnog kazališta, ali već ubrzo nakon prvog nastupa, bila je to uloga Priske u "Graničarima", osvojila je zagrebačku publiku. "Hrvatska Shirley Temple" ili "mala Ljerka Šram", kako su joj tepale novine tog vremena, punila je gledališta i kazališne blagajne, kritičari su govorili da da "mora u veliki svijet", jer "u našoj maloj i sitničavoj sredini nema dovoljno mogućnosti za razvitak i napredak". O njoj su pisale novine u Austriji, Njemačkoj, snimljen je i dokumentarni film u Francuskoj, a zagrebačke novine nazivale su je “velikom umjetnicom” i “najnovijom atrakcijom Zagreba”.

Kada je 1940. odigrala svoju posljednju ulogu u drami "Spis broj 516" iza sebe je već imala zavidnu osmogodišnju karijeru. Onda je došao rat i Lea više nije smjela nastupati. "Znala je nepomično sjediti na klupi preko puta kazališta u malenom kaputiću, uzorak riblja kost, sa žutom zvijezdom na rukavu i satima buljiti u tu zgradu u kojoj je nekada bila zvijezda, a sada nije mogla ni ući u zgradu", prisjetio se Relja Bašić svoje kolegice iz evangeličke škole u Gundulićevoj u Nacionalu prije godinu dana.

No, ni njezina nevjerojatna popularnost i omiljenost među Zagrepčanima, ni pokušaji bijega s partizanima, ni krštenje u jednoj zagrebačkoj crkvi (kad joj je pridodano katoličko ime Dragica) nisu je uspjeli spasiti. Naime, god. 1943 Zagreb je posjetio Heinrich Himmler kako bi ubrzao čišćenje Židova iz Hrvatske. Ubrzo nakon toga ustaške vlasti su Leu s majkom Ivkom i mlađim bratom Sašom uhapsili i poslali u Auschwitz. Šesnaestogodišnje glumačko čudo od djeteta našlo se u vagonu za stoku u koji je utrpano s još 70 svojih sugrađana. Prema svjedočenju preživjelih, vožnja je trajala šest dana i pet noći, a samo u tom vagonu 25 ljudi je umrlo, a 12 poludjelo, izbezumljeno od gladi i žeđi. Među onima koji nisu izdržali užase bila je i Lea Deutsch, ne stigavši živa u njemački logor u kojem se gubi svaki trag njezinoj majci i bratu.

Rat je preživio samo otac Stjepan, zahvaljujući liječnicima bolnice Sestara milosrdnica koji su ga skrivali od ustaša. Umro je pedesetih godina, a pokopan je na židovskom dijelu groblja Mirogoj. Na grobu se nalazi i Leina slika.

Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

Lea? :)

Anonimno kaže...

To je bio hint da pokušate pogoditi tko je ona. Ali napisat ću neki članak o njoj uskoro. Marin

Anonimno kaže...

Cek', cek', je li to Lea D.?

Anonimno kaže...

Pa naravno da je :) Marin

Anonimno kaže...

molim Vas ako netko ima jos neku informaciju o Lei da mi se javi na mail antonijaput@yahoo.com

hvala puno i ugodne blagdane Vam zelim. pozdrav